La Digitalització del Patrimoni Cultural
Què poden tenir en comú els mausoleus de Tombuctú a Mali, els budes de Bâmiyân a l’Afganistan o la catedral de Notre Dame de París o la ciutat de Mossul a l’Iraq? Bé, totes aquestes obres han desaparegut fa temps… O gairebé… perquè sortosament existeix la Digitalització del Patrimoni Cultural.
Digitalització del Patrimoni Cultural…de què parlem?
La Digitalització del Patrimoni Cultural fa referència a qualsevol imatge, document, pintura o aportació artística o arquitectònica… o en general, qualsevol objecte susceptible de ser digitalitzat amb diversos procediments, majoritàriament el fotogràfic. Les iniciatives institucionals d’avui donen suport fermament a la digitalització fotogràfica dels museus, arxius, biblioteques, col·leccions privades, pinacoteques, etc. íntegrament, assegurant així la seva sostenibilitat i preservació, brindant també la possibilitat de compartir aquests béns i objectes a través de mitjans digitals per a la democratització de la seva difusió i consulta. També podem assenyalar que el terme Digitalització del Patrimoni Cultural no només es reserva per a la digitalització de monuments històrics o obres d´art. També fa referència a les empreses i sector privat. Cada empresa, multinacional, VSE/PIME o start-up construeix a poc a poc el seu patrimoni particular i aquest, per aportar-lo a la societat, pot ser d’un interès cultural general.
Digitalització del Patrimoni Cultural, des de quan? i per què?
La Digitalització del Patrimoni Cultural és una política i una estratègia recent. Es remunta a principis dels 90 aproximadament. Els dos objectius principals, com es dedueix, són la conservació a llarg termini del patrimoni i l’accés a un públic més ampli i diversificat. Quan els documents rars, de vegades únics i irrepetibles, són fràgils o estan malmesos, la digitalització és una bona alternativa. La digitalització en garanteix l’accés i l’ús. La digitalització també permet ressaltar tresors als quals es pot accedir amb uns quants clics. La multiplicació de llocs dentrada i accés també facilita la recerca. Per exemple, els fons i catàlegs digitalitzats publicats al domini d’internet dels arxius, biblioteques, museus, pinacoteques, etc. són accessibles a qualsevol part del món connectat donant accés a un ampli i divers nombre d’usuaris. Un gran benefici són les col·laboracions entre investigadors que donen un veritable valor científic afegit per l’ús compartit de la Digitalització del Patrimoni Cultural. La Digitalització del Patrimoni Cultural juntament amb la perícia dels investigadors són, per descomptat, essencials per identificar aquests objectes o béns en general i crear les metadades i descripcions corresponents. La Digitalització del Patrimoni Cultural ens ofereix i proposa noves ofertes culturals innovadores per a un públic més ampli.
Digitalitzant el Món ampliem la Cultura, apropem les Persones
Entitats i Institucions que promouen la Digitalització Fotogràfica del Patrimoni Cultural: